Munntørrhet

Munntørrhet - årsaker og behandling
Mann som smiler
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hva er munntørrhet?

  Munntørrhet (hyposalivasjon) er et av de hyppigste problemene med munnhelsen og oppstår som regel i godt voksen alder. En av hovedårsakene til munntørrhet er plutselig nedgang i spyttproduksjonen eller at spyttkjertlene produserer mindre spytt enn de skal. 

  Munntørrhet kan oppstå av ulike årsaker, men når følelsen av tørr munn først oppstår, er det viktig med oppfølgning hos tannlege, da tennene i en slik fase er mer utsatt for skader og kariesangrep.

  I noen av tilfellene, vil det også være nødvendig med oppfølgning av fastlege, i kombinasjon med annen tverfaglig behandling, avhengig av som forårsaker munntørrheten. 

  Den største grunnen til at oppfølgning hos tannlegen er viktig når man er munntørr, er at spyttet vårt inneholder enzymer som bidrar til å motvirke karies. Derfor vil det være gunstig for munnhelsen med forebyggende besøk og jevnlige kontroller hos tannlege for å redusere behovet for mer omfattende reparasjonsarbeid hvis man venter for lenge. 

  Munntørrhet er mer vanlig enn du tror

  I en svensk undersøkelse kom de frem til at faktisk 10% av men i 30-års alder og inntil 44% av kvinner i 60-års alder er plaget med forbigående eller vedvarende følelse av munntørrhet. 

  Årsakene til munntørrhet kan ha forskjellig opphav, og det er ofte derfor behov for tverrfaglig oppfølgning for å avdekke årsaken til plagene.

  Ulike årsaker til munntørrhet

  Ytre årsaker som kan medføre lav spyttprduksjon:

  • Stråleterapi
  • Medisinbruk (blant annet de med xerostomi på bivirkningslisten)
  • Lavt væskeinntak / Generell dehydrering 
  • Snus har også i noen tilfeller også vært forbundet med munntørrhet

  Sykdomstilstander som kan forårskake nedgang i spyttproduksjon:

  • Stress, depresjon og angst kan hos mange nedsette spyttproduksjon
  • Autoimmune sykdommer, og stoffskiftesykdommer (F.eks. Sjögrens)
  • Tannkjøttsykdommer
  • Diabetes kan hos enkelte forårsake munntørrhet
  • Infeksjonstilstander (bla. HIV og Hepatitt C)

  Hvem kan finne ut om du lider av munntørrhet?

  En tannlege vil kunne hjelpe deg til å fastsette årsaken til du er munntørr, ved hjelp av prøver, og måling av spyttets Ph-verdi. Ved tilfeller av vedvarende alvorlig munntørrhet vil det i enkelte tilfeller ytes støtte fra HELFO for rekonstruerende arbeid. Tannlegen vil også kunne hjelpe deg til å finne korrekte midler for estatning av spyttproduksjonen, og kunne videreformidle nyttig informasjon til din fastlege avhengig av årsaken til munntørrheten. 

  Hva bør du gjøre hvis du lider av munntørrhet?

  Som det første, om du ikke allerede gjør det, er å inkludere fluor i din daglige tannpleierutine. Fluor bidrar til å motvirke kariesangrep, som igjen kan føre til hull i tennene. Utover dette bør du oppsøke tannlege for undersøkelse, slik at du kan få råd og veiledning tilpasset deg og din munn.

  Om munntørrheten er vedvarende er det som regel anbefalt å komme til kontroll hos tannlegen 3-4 ganger per år for å redusere skadene som kan oppstå på tenner og tannkjøtt. Er opphavet til munntørrheten medisinbruk, eller har annen tydelig årsak kan det være redusert behov for kontroll.

  Enkelte behandlinger som er nødvendig grunnet munntørrhet (hyposalivasjon) støttes av HELFO, vi sender søknaden for deg om du har rett til dette.

  Hvordan avdekke årsaken til munntørrhet?

  En tannlege vil kunne kartlegge og avdekke de fleste årsakene til munntørrhet, og tannlegene hos Dental Park er godt kjent med dette. Hvis årsaken til din munntørrhet er i behov av annen oppfølgning i kombinasjon med tannlegebehandling, vil som regel din fastlege kunne hjelpe deg med øvrig kontroll. Skyldes munntørrheten angst stress eller depresjon, kan en terapeut også kunne bistå deg på veien til å bli kvitt munntørrhet.

  Er du usikker på om du lider av munntørrhet?

  Kontakt Dental Park idag for undersøkelse på 22655777, eller benytt vårt kontaktskjema så hjelper vi deg!

  Fler artikler innenfor samme tema

  Dental Park ansatt som utfører behandling
  Tips fra tannlegen

  Delbetaling med SVEA Finans

  Dental Park ansatt som utfører behandling
  Tips fra tannlegen

  Tannbehandling i narkose

  Utviklet av Creative, en del av Yes Group
  Scroll to Top