Periodontitt

Periodontitt er en alvorlig tilstand som kan føre til uungåelig tanntap hvis den ikke behandles riktig gjennom regelmessig overvåking og omsorg.
Dentalpark ansatt som utfører behandling
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hva er periodontitt?

  Periodontitt er en alvorlig tannkjøttbetennelse som kan føre til skade på bløtvevet og beinet som støtter tennene. Ubehandlet kan det resultere i tap av tenner og andre alvorlige helseproblemer. Årsaken til periodontitt er opphopning av plakk og tannstein på tennene og tannkjøttet, noe som fører til betennelse og infeksjon.
   

  Hvordan utvikles periodontitt?

  Periodontitt starter med dannelse av plakk på tennene, en klebrig film av bakterier. Dersom denne ikke fjernes grundig gjennom riktig børsting og tanntråd, kan den herde og bli til tannstein. Tannstein kan ikke fjernes med vanlig børsting og tanntråd alene og krever profesjonell tannrens. Når tannstein bygger seg opp, blir tannkjøttet betent og begynner å trekke seg tilbake fra tennene, og lommer dannes som blir infiserte. Over tid kan disse lommene bli dypere og forårsake skade på bein og bindevev som holder tennene på plass.
   

  Symptomer på periodontitt

  Periodontitt manifesterer seg gjennom flere symptomer som kan hjelpe med tidlig påvisning og adekvat behandling. De vanligste symptomene inkluderer:

  • Rødt, hovent eller ømt tannkjøtt

  • Blødning ved tannbørsting eller bruk av tanntråd

  • Tilbaketrekking av tannkjøttet, slik at tennene virker lengre

  • Vedvarende dårlig ånde

  • Løse eller bevegelige tenner

  • Endringer i tannbiten

  • Pus mellom tannkjøttet og tennene

  Hvordan behandle periodontitt?

  Periodontitt er en alvorlig tilstand som krever rask behandling for å forhindre ytterligere skade på tenner og tannkjøtt.

  Mild til moderat periodontitt kan behandles med profesjonell tannrens for å fjerne tannstein og bakterier fra tennene og tannkjøttet. For mer alvorlige tilfeller kan avskalling og rotplaning anbefales, en grundig rengjøringsprosedyre som fjerner tannstein og bakterier fra tannrøtter og glatter overflaten for å forhindre ny oppbygging. I alvorlige tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å fjerne skadet vev og bein og gjenopprette munnhelsen.

   

  Hvor lang tid tar behandling av periodontitt?

  Varigheten av behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden. Milde til moderate tilfeller kan ofte behandles gjennom én behandling, mens mer alvorlige tilfeller kan kreve flere oppfølgingstimer og tilleggsbehandlinger.
   

  Kan man behandle periodontitt selv?

  Periodontitt kan ikke behandles hjemme, men god munnhygiene og unngåelse av røyking kan bidra til forebygging. Ved mistanke om periodontitt er det viktig å oppsøke tannlege for å unngå ytterligere skade.
   

  Hva påvirker periodontitt?

  Flere faktorer kan øke risikoen for å utvikle periodontitt, inkludert dårlig munnhygiene, røyking, genetikk, visse medisinske tilstander som diabetes, hormonelle endringer (for eksempel under graviditet) og visse medisiner. Informer tannlegen din om eventuelle medisinske tilstander som kan påvirke munnhelsen din.

  Fler artikler innenfor samme tema

  Dentalpark ansatt som utfører behandling
  Tips fra tannlegen

  Delbetaling med SVEA Finans

  Dentalpark ansatt som utfører behandling
  Tips fra tannlegen

  Tannbehandling i narkose

  Utviklet av Creative, en del av Yes Group
  Scroll to Top