Røntgen

Røntgen brukes av tannlegen til å diagnostisere tenner og kjevebein. Hos Dental Park tar vi røntgenbildene dine mens du sitter i stolen. Hvis du har større behov for behandling, har vi også panoramarøntgen (OPG) på alle våres klinikker. Dette gir tannlegen full oversikt over tannsettet ditt.
Tannlege som viser bilder av røntgen
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hva er røntgen, og hvordan virker det?

  Røntgenbilder dannes ved bruk av røntgenstråler og gir en visualisering av tennene og kjevebeinet i munnen. Disse strålene har evnen til å trenge gjennom vev, inkludert tenner og kjevebein, og gir dermed tannlegen et bilde av plasseringen og tilstanden til disse strukturene. På røntgenbildene fremkommer harde vev, som tenner og bein, som lyse toner, mens myke vev som hud og muskler fremstår som mørke områder. Tannfyllinger vises som hvite på bildene.

  Hvorfor trenger man ta røntgen?

  Røntgenbilder tas for å gi tannlegen et innblikk i områder av tennene og kjevebeinet som ikke er synlige under en vanlig undersøkelse. Disse bildene hjelper tannlegen med å oppdage sykdommer som karies (hull) tidlig, slik at behandling kan startes før tilstanden forverres. Røntgen brukes også for å overvåke sykdomsutvikling i tenner eller kjevebein og for å evaluere resultatet av behandlinger som rotfylling.

  Når tar man røntgen hos tannlegen?

  Det vanligste røntgenbildet som tas er Bitewing, som viser tannkronene og en del av kjevebeinet. Dette bildet tas vanligvis ved rutinemessige kontroller eller når tannlegen mistenker hull i områder som er vanskelige å nå under en vanlig undersøkelse, for eksempel mellom tette tenner.

  Oppdag hullene i tide

  På røntgenbildene fremstår hull eller begynnende hull som mørke områder i tannoverflaten, kalt karieslesjoner. Tidlig oppdagelse av disse lesjonene gjør det mulig å behandle dem før de forverres. Etter en periode vil tannlegen vanligvis ta et nytt bilde for å evaluere om lesjonen har stoppet eller økt i størrelse.

  Når trenger man røntgen hos tannlege?

  Røntgenbilder tas vanligvis før tanntrekking, rotfylling, større behandlinger som kroner eller broer, og ved innsetting eller evaluering av tannimplantater. Panoramabilder kan også være nødvendig før fjerning av visdomstenner, ved implantatbehandling og ved bruk av avtagbare proteser.

  Er røntgenstråling farlig?

  Mengden røntgenstråling mottatt under en tannrøntgenundersøkelse er relativt liten sammenlignet med den bakgrunnsstrålingen vi utsettes for daglig. Dette betyr at risikoen for skade er minimal. Imidlertid kan pasienten velge å ikke ta røntgenbilder, men dette kan påvirke tannlegens evne til å gi en fullstendig undersøkelse og behandling.

  Fler artikler innenfor samme tema

  Dentalpark ansatt som utfører behandling
  Tips fra tannlegen

  Delbetaling med SVEA Finans

  Dentalpark ansatt som utfører behandling
  Tips fra tannlegen

  Tannbehandling i narkose

  Utviklet av Creative, en del av Yes Group
  Scroll to Top