Rotspissbetennelse

Rotspissbetennelse er betennelse rundt spissen av en tannrot. Betennelsen skyldes at nerven inne i tannen er død. Tannlegen må derfor gå inn i tannroten og fjerne den døde nerven, samt fylle roten med et materiale i hulrommet der nerven en gang var. Det er viktig at dette hulrommet er helt tett.
Dentalpark, tannlege oslo sentrum, ansatt som utfører behandling
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hvorfor oppstår rotspissbetennelse?

  Rotspissbetennelse kan oppstå av ulike årsaker, som for eksempel en rotfylling som lekker eller har gått i stykker, eller ved traumer der blodtilførselen til tannen er avskåret. Dette gir grobunn for dype kariesangrep og muliggjør at bakterier kan forårsake betennelse.

  Rotspissbetennelse i rotfylt tann

  Rotspissbetennelse i en rotfylt tann oppstår når en tidligere rotfylling ikke har vært tilstrekkelig eller har mislyktes i å forsegle roten fullstendig. Dette kan tillate bakterier å trenge inn i roten på nytt eller å overleve inne i roten, noe som fører til en infeksjon og betennelse. Selv om rotfylling vanligvis er en effektiv behandling for å redde en infisert tann, kan rotspissbetennelse oppstå hvis rotkanalene ikke er fullstendig rengjort og forseglet, eller hvis det oppstår en lekkasje i fyllingen over tid.

  Hvordan vet jeg om jeg har rotspissbetennelse?

  Symptomene på rotspissbetennelse kan variere, fra ingen symptomer til plutselige, alvorlige smerter og hevelser. Tyggeproblemer og en følelse av at en tann er høyere enn de andre, kan også indikere rotspissbetennelse.

  Hva skal jeg være oppmerksom på ved en rotspissbetennelse?

  Når det oppstår et hull i tannen, sender massen, som består av blodkar, nerver og bindevev, signaler som for eksempel smerte ved inntak av kalde eller varme drikker. Ubehandlet kan dette føre til rotspissbetennelse når betennelsen når nerven og roten av tannen.

  Hvordan behandle rotspissbetennelse?

  Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden. Rotfylling kan gjøres på nytt, eller det kan utføres en rotspissoperasjon der det lekkende området forsegles med en retrograd fylling. I noen tilfeller kan tannen måtte trekkes, selv om det ikke anbefales da det skaper nye problemer.

  Hvordan foregår en rotspissbehandling?

  Behandlingen utføres vanligvis under lokalbedøvelse og innebærer rensing av kanalene i tannen og fylling med en spesiell gummipropp. Prosessen føles som å få en stor plastfylling, men tannlegen arbeider på roten i stedet for gjennom tannkronen. Inngrepet, som vanligvis varer 30–45 minutter, krever et lite snitt i tannkjøttet som sys sammen etterpå.

  Rotspissbetennelse er en alvorlig tannlidelse som krever profesjonell behandling for å unngå ytterligere komplikasjoner. Utforsk behandlingsalternativene med din tannlege for å finne den beste løsningen for din situasjon.

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top