Syreskader

Syreskader på tennene - Slik behandler og forebygger du det
Dame som smiler
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Syreskader på tennene

  Syreskader på tenner, også kjent som erosjon, utgjør en av de vanligste formene for tannskader og kan ha alvorlige konsekvenser. Disse skadene oppstår ofte som et resultat av hyppig inntak av sure matvarer og drikker. Syren i disse forbrukervarene kan mykgjøre emaljen på tennene, noe som gjør den sårbar for slitasje og tap av det ytre laget.

  Hvordan oppdage syreskader på tenner

  Tidlig oppdagelse av syreskader på tennene er avgjørende for å unngå langvarig skade på tennene. Vanlige symptomer inkluderer tannsensitivitet ved inntak av kalde drikker samt endringer i tannform og -farge. Disse endringene blir imidlertid mer tydelige når syreskadene allerede har utviklet seg betydelig.

  Forebygging av syreskader på tenner

  Ved oppdagelse av syreskader, spesielt hvis det har resultert i endringer i tannfarge eller -form, bør man oppsøke tannlege. Mindre skader kan være vanlig, spesielt blant eldre, og trenger ikke nødvendigvis behandling med mindre de forårsaker ubehag. Det er viktig å forstå at syreskader på tennene er permanente, og tannemaljen vil ikke regenerere. Behandling kan inkludere å styrke emaljen med kompositt eller plast, eller i mer alvorlige tilfeller, bruk av tannkroner. Fluortabletter kan også være en del av behandlingen for å styrke emaljen og forhindre ytterligere skade.

  Syreskader tenner behandling

  Dersom man oppdager syreskader på tennene og det er kommet så langt at forebyggende tiltak ikke er nok kan det være behov for behandling. Dersom tennene har skiftet farge eller form, eller du har hyppige problemer med ising i tennene bør du gå til en tannlege. Mindre syreskader er vanlig, spesielt blant elder, og trenger ikke nødvendigvis behandling dersom det ikke er til ubehag. 

  Syreskader på tenner er permanent, og emaljen vil ikke “vokse” tilbake. Selv for barn med melketenner kan syreskader skape problemer for voksentennene. Derfor er forebyggende tiltak utrolig viktig. 

  Behandling består som oftest av å bygge opp og styrke emaljen ved å bruke kompositt eller plast, og i noen tilfeller lages kroner på tennene som er hardest rammet. Fluortabletter for å styrke emaljen kan også være en form for behandling, men dette er hovedsakelig for å unngå ytterlige skade, ikke reparere skade som allerede har skjedd. 

  Pris på behandling av syreskader på tenner

  Prisen på behandling av syreskader på tenner kan variere avhengig av behandlingsformen som kreves. Mindre alvorlige tilfeller kan behandles med forebyggende tiltak og fluortabletter uten betydelige kostnader. Mer omfattende behandlinger, som styrking av emaljen eller bruk av tannkroner, kan være dyrere. Det er også verdt å merke seg at barn vanligvis har rett til subsidier eller gratis behandling, mens voksne må dekke kostnadene selv.

  Ta kontakt med Dentalpark for behandling av syreskader på tenner!

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top