Tanngnissing

Tanngnissing – natteplagen for mange mennesker
Dame som smiler
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hvordan vet man om man gnisser tenner?

  Tanngnissing, også kjent som bruxisme, er en tilstand hvor tennene presses og gnis sammen som  et resultat av stramminger i kjevemuskulaturen. Dette forekommer i de fleste tilfeller om natten når man sover.

  Derfor er mange uvitende om at de faktisk gnisser tenner. Det hender også at en gnisser tenner i våken tilstand når en konsentrerer seg eller er stresset. Sårhet og stivhet i kjeven om morgenen er typiske tegn på tanngnissing om natten. 

  Selv om den spesifikke årsaken kan være ukjent, kan stress eller bittavvik være mulige faktorer. Gnissingen overbelaster både tenner og kjevemuskulatur. Dette vil over lengre tid slite på tennene. Videre kan det føre til brudd og løse fyllinger, samt alvorlige problemer med kjeven samt hodepine og nakkesmerter.

  Årsaker til tanngnissing

  Det kan oppstå stressende perioder eller forbigående situasjoner i livet som kan være årsak til anspent muskulatur. Dette kan igjen føre til at man gnisser tenner.

  For de fleste vil det være en vanskelig vane å endre på. Men om man sliter med tanngnissing på nattestid i søvne, finnes det behandlinger i form av bittskinne eller injeksjonsbehandling som kan redusere problemet.

  Symptomer på tanngnissing

  Problemer med tanngnissing oppleves ofte hos personer i tenårene og opptil 40-årsalderen. En hel del mennesker ikke faktisk ikke klar over at de gnisser tenner, men merker dette i form av andre symptomer. 

  Man kan oppleve symptomer som stiv nakke, hodepine, smerter i muskler, ømhet rygg og skuldre, stiv kjevemuskulatur og økt sensitivitet i tenner grunnet nedslitt tannemalje. Det er også flere andre indikatorer som kan tyde på tanngnissing:

  • Kortere tenner grunnet slitasje
  • Veldig slitte tannkanter
  • Vanskeligheter med å gape
  • Klikkelyder fra kjeven 
  • Låsninger i kjeveleddet

  Behandling av tanngnissing

  Jo tidligere man oppdager at man gnisser tenner, jo tidligere kan man bremse  tanslitasjen, samt igangsette tiltak for å forebygge at gnissingen oppstår i fremtiden. Tanngnissingen kan reduseres eller elimineres fullstendig ved hjelp av bittskinne og avspenningsøvelser fra tannlegen.

  Tannlegen kan ved en grundig undersøkelse prøve å kartlegge årsaken til gnissingen og avdekke eventuelle skader på tennene. Undersøkelsen innebærer at tannlegen undersøker tennene manuelt for sprekker og frakturer, kjenner etter på kjevemuskulaturen, og tar røntgenbilder for å vurdere om tennene er plassert riktig i forhold til hverandre.

  Dentalpark Oslo kan fremstille en individuelt tilpasset, avtakbar bittskinne som dekker under- eller overkjeven. Denne er som regel laget i plastisk materiale og bidrar til å avlaste og stabilisere kjeven og beskytte mot ytterligere slitasje og redusere belastningen på tennene og kjeveledd. 

  Bittskinnen kan også bidra til at kjevemuskulaturen får slappet av og benyttes primært Bittskinnen brukes oftest om natten. Avspenningsøvelsene bør gjøres før man legger seg, og det kan bidra til å redusere spenningen i kjevemukulaturen. Da reduseres sjansene for at man gnisser tennene i søvne.

  Bestill time hos Dentalpark Oslo

  Dentalpark Oslo er en klinikk med lang erfaring i behandling av tanngnissing og kjeveleddsproblematikk.

  Vi hjelper deg både med behandlinger for nedslitte eller skadede tenner, med tett samarbeid med tanntekniker, slik at du kan unngå tanngnissing fremover. Ta kontakt og bestill din time i dag!

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top