Tannprotese

Tannprotese – Gebiss
Dame som smiler
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Tannprotese – Et rimelig og effektivt alternativ

  En tannprotese også kjent som gebiss eller løstenner, er for de fleste den rimeligste og raskeste måten å erstatte en eller flere manglende tenner. Dette er en løstsittende, og uttagbar løsning og settes inn enten som en slags gom (helprotese) eller bøyle (delprotese) som taes ut om natten. 

  Gebiss/Løstenner/Tannprotse kan for mange øke livskvaliteten, ved å gi tilbake smilet og tyggefunksjonen.

  I Norge anser vi proteser som en midlertidig løsning for å raskt få på plass en visuell og greit fungerende tannerstatning. eller kostnader er en faktor som må tas hensyn til på kort eller lang sikt.

  For enkelte pasienter kan tannproteser være ansett som den beste permanente løsningen, men dette gjelder i tilfeller hvor pasienten enten har vansker med renhold av tennene, eller ikke har utilstrekkelig mengde ben eller for dårlig benkvalitet for innsetting av tannimplantater

  To typer tannproteser

  Tannproteser finnes først og fremst i helproteser, også kjent som gebiss. Det er derimot også delproteser, der en eller flere tenner erstattes av en protese som holdes på plass med en krok eller bøyle som festes på nabotennene. 

  Protesene tilpasses for gommene de skal ligge på av en tanntekniker, men til å begynne med vil mange ha en tilvenningsperiode hvor disse kan gjøre det vanskelig å snakke helt rent. Noen vil også oppleve at protesene kan gi gnagsår, og i slike tilfeller er det nødvendig å få tilpasset tannprotesen ytterligere hos oss.

  Fordelen med tannprotese:

   Tannproteser koster betraktelig mindre, og de blir levert raskere og rimeligere enn for eksempel:

  • tannbro som festes i tenner på hver side
  • tannimplantat med tannkrone som festes i kjevebenet

  De er også veldig lette å rengjøre. Tannproteser kan nemlig tas ut dersom man ikke skulle ha behov for dem – for eksempel når du sover.

  Ulempene med tannproteser kan være blant annet:

  • de kan løsne når man tygger eller snakker
  • de vil trenge jevnlig vedlikehold og justering
  • man kan oppleve å få gnagsår
  • utfordringer med uttale og tilvenning
  • bevarer ikke kjevebenet

  Tannprotese pris

  Prisen på tannproteser vil avhenge av om omfanget av protesen og om det er behov for hel- eller delprotese. For delproteser vil dette måtte beregnes for hver klient og avhenger av antall tenner og tennenes plassering. Helproteser (gebiss) har priser fra kr 11 000 før refusjon hos Dentalpark Oslo.

  Det finnes også ulike muligheter for å få støtte fra HELFO hvis tennene har gått tapt som følge av sykdom. Kontakt oss gjerne for konsultasjon og kostnadsoverslag.

  Tannproteser benyttes som erstatning for en eller flere manglende tenner og omliggende vev. De er ofte laget av plast, nylon porselen, eller metall. De plasseres over gummene og kan tas ut og inn når det passer, for eksempel for rengjøring eller når du skal sove. 

  En tannprotese kan være et rimelig og godt alternativ for dem som av ulike årsaker ikke har anledning til å få utført tannimplantat- eller tannbro behandling. Årsakene til dette kan for eksempel være:

  • stram økonomi
  • utilstrekkelig mengde kjevebein for implantater
  • vansker med renholdet på grunn av sykdom

  Takket være toppmoderne utstyr og instrumenter, lages i dag tannproteser som er estetisk flotte og veldig realistiske. Disse ser så naturlige ut at det blir vanskelig å se forskjell på løstenner og naturlige tenner

  Tannprotese prosedyre – hvordan blir den laget?

  Tannlegen tar først et avtrykk av kjevene, med eller uten tenner, etter dette sendes avtrykket til en tanntekniker som skal fremstille tannprotesen. 

  Man kommer til å prøve protesen inn hos tannlegen 1-3 ganger, før denne blir ferdigstilt for å være helt sikker på at passformen er perfekt. 

  Det er ikke uvanlig at det blir det nødvendig å komme tilbake til tannlegen et par ganger etter du har fått protese for å justere tannprotesen hvis du opplever å få gnagsår.

  Hvilke typer tannproteser finnes?

  Det er flere typer proteser , og tre vanligste er del- og helproteser, samt implantatforankret protese (også kjent som klikk-protese). 

  Delprotese:

  Denne typen protese passer for de pasientene som fortsatt har en del gjenværende tenner, men som mangler 2 eller flere tenner som skal erstattes. 

  En delprotese fungerer som et bindeledd mellom de gjenværende tennene. Den er vanligvis laget av plastisk materiale. En annen type protese vil være i plastisk materiale med metallskjelett for økt stabilitet. 

  En annen brukt form for delprotese er i plastisk materiale med metallklammere som hjelper til å holde protesen på plass. Protesen kan også lages i helplast som for mange vil være mykere og føles mer komfortabelt.

  Helprotese:

  Denne typen protese benyttes når pasienten er helt tannløs i en eller begge kjevene. Helproteser kan bli brukt for å erstatte et helt tannsett og er den rimeligste løsningen i dette tilfellet.

  Dette er et alternativ for pasienter med alvorlig tannkjøttsykdom eller som sliter med å klare å vedlikeholde egne tenner, eller har manglende benfeste eller benkvalitet for implantater.

  Implantatforankret protese:

  Dette er også en form for helprotese, som er forankret på 2-4 implantater slik at den ligger mer stabilt i munnen. Løsningen er også kjent som dekkprotese eller trykk-knapp protese, og er en rimeligere variant enn implantatforankret bro, og er ofte mer komfortabel enn en løs protese. 

  Tannprotese rengjøring og oppbevaring

  Etter at man har fått en tannprotese, kan man i tilvenningsfasen føle noe ubehag. De fleste må også endre noe på tyggeteknikken sin, for at tannprotesen skal fungere tilfredsstillende. 

  Man kan også få gnagsår, så det er veldig viktig å pusse både protesen og munnen nøye for å forhindre at blemmer eller infeksjoner oppstår. Det skal legges i vann når den ikke er i bruk for at den ikke skal tørke ut. All rengjøring skal utføres med kaldt eller lunkent vann, og ofte med tilhørende rensemiddel.

  Ta kontakt i dag!

  Ønsker du å erstatte manglende tenner? Da kan tannprotese være en løsning for deg. Dentalpark Oslo er her et godt valg, og vi har både hel- og delproteser. Kontakt oss for en uforpliktende konsultasjon, så ser vi på hvordan vi kan hjelpe deg!

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top