Tannsprekker

Sprekker i tennene er et vanlig problem som oppstår i både emalje og dentin (tannbein). Siden sprekk i tannen kan være vanskelige å se, blir disse oftest diagnostisert basert på pasientens symptomer. Vær derfor alltid oppmerksom på ising og smerter når du belaster tannen. Dentalpark er behjelpelige med å både oppdage og behandle sprekker i tennene.
Dentalpark, tannlege oslo sentrum, ansatt som utfører behandling
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hva er sprekker i tennene?

  Sprekker i tennene er små brudd i tannemaljen eller tannbeinet. De kan være vanskelige å se med det blotte øye, og kan variere i størrelse og dybde. Sprekker kan oppstå i både fortenner, hjørnetenner og jeksler.

  Symptoner på sprekker i tennene

  Tilbakevendende ising: Dette er det vanligste symptomet, og kan oppstå under tygging eller når tannen utsettes for varm eller kald mat og drikke.

  Smerte: Smerte kan oppstå i tannen og variere i intensitet.

  Synlige sprekker: I noen tilfeller kan sprekkene være synlige i tannen.

  Følsomhet for luft: Noen personer med sprekker i tennene kan oppleve følsomhet når tannen utsettes for luft.

  Årsaker til sprekker i tennene

  Slitasje og stress: Over tid kan slitasje og stress på tannen føre til dannelse av sprekker.

  Gamle sølvfyllinger: Gamle sølvfyllinger kan ekspandere og trekke seg sammen med temperaturforandringer, noe som kan føre til sprekker i tannen.

  Traume: Et slag mot kjeven eller et fall kan føre til at en tann sprekker.

  Skjæring tenner: Personer som skjærer tenner om natten kan være mer utsatt for å få sprekker i tennene.
   

  Hvordan forebygge sprekk i tannen

  God munnhygiene: Regelmessig børsting og bruk av tanntråd kan bidra til å forhindre hull og bevare friske tenner.

  Regelmessige tannlegebesøk: Besøk tannlegen regelmessig for kontroll og profesjonell rens.

  Unngå å tygge på harde gjenstander: Unngå å tygge på harde gjenstander som isbiter, penner eller nøtter, da dette kan øke risikoen for sprekker i tennene.

  Bruk munnskinne: Personer som skjærer tenner om natten kan bruke en munnskinne for å beskytte tennene mot slitasje og sprekker.

  Hvordan behandle sprekker i tennene?

  Behandling av sprekker i tennene avhenger av sprekkens omfang, dybde og symptomer. Noen mulige former for nødvendig behandling er:

  Observasjon: Små, overfladiske sprekker som ikke forårsaker symptomer kan observeres over tid for å se om de utvikler seg.

  Liming: Sprekken kan limes sammen med et komposittmateriale. Dette er en vanlig behandling for små og mellomstore sprekker.

  Midlertidig krone: En midlertidig krone kan plasseres på tannen for å gi den støtte og stabilitet. Dette kan være nødvendig for dypere sprekker eller i tilfeller der liming ikke er mulig.

  Permanent krone: En permanent krone kan være nødvendig hvis sprekken er dyp eller symptomene fortsetter. En krone dekker hele tannen og gir den styrke og beskyttelse.

  Rotfylling: I sjeldne tilfeller kan en rotfylling være nødvendig hvis sprekken har nådd pulpa (nerven) i tannen.

  Viktig å oppsøke tannlege ved sprekk i tannen

  Hvis du opplever symptomer som ising, smerte eller følsomhet i tennene, er det viktig å oppsøke tannlege for å få en diagnose og riktig behandling. Jo raskere en sprekk i tannen blir behandlet, desto bedre er prognosen.

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top