Visdomstann

Behandling: Visdomstann – Dentalpark
Dentalpark ansatt som jobber
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Visdomstenner

  Visdomstennene sitter lengst bak i kjeven. De fleste opplever at disse tennene først vokser ut etter å ha fylt 18 år. Hos noen kommer ikke visdomstennene frem før i voksen alder.

  Det er ikke alle som får visdomstenner, og det er helt vanlig at man ikke får alle fire. For mange er det ofte for dårlig eller ingen plass til at visdomstennene kan bryte frem uten hinder. De fleste har ikke behov for disse tennene. 

  Visdomstennene er for mange forbundet med problemer eller smerter. De kan vokse rett inn i nabotenner og påvirke tannens rot, eller legge press på resten av tannsettet. Tannstillingen endrer seg i et forsøk på å få plass. Nettopp derfor blir mange anbefalt å fjerne sine visdomstenner.

  Trekke visdomstenner

  De fleste har ikke behov for visdomstennene for å ha tilstrekkelig tyggefunksjon. Spesielt underkjeven vår har de senere århundrer blitt mindre, slik at det i dag er dårligere plass til visdomstennene. 

  Selv om visdomstenner vokser ut like sterke som andre tenner, så kan det ofte oppstå problemer med emaljen. Det er vanskelig å utføre god tannhygiene for tenner som er plassert så langt bak i kjeven, og en er dermed mer utsatt for hull i tenner i dette området.

  Det er som regel visdomstennene i underkjeven som skaper komplikasjoner før eller senere. Visdomstenner nede har en særlig tendens til å vokse skjevt og presse mot nabotennene. Dette presset kan for mange skape ubehag, eller endre på tannstillingen. Disse vil Dentalpark Oslo som regel anbefale å trekke eller operere ut.

  Dentalpark Oslo tilbyr både trekking og kirurgisk fjerning av visdomstenner

  Dentalpark Oslo har lang erfaring med visdomstenner. Vi tilbyr hovedsakelig to typer behandlinger for visdomstenner; enkel eller komplisert ekstraksjon (kirurgisk fjerning av visdomstann). Vi har også spesialister for ekstraksjon av kompliserte visdomstenner.

  Visdomstenner har gjerne flere og mer krokete røtter enn det øvrige tannsettet. Det hender ofte at disse må fjernes kirurgisk for å minimere skader på tannkjøttet rundt og sideliggende tenner. Dette gjelder spesielt i tilfeller hvor de presser seg frem på bekostning av plassen til andre jeksler. 

  Før fjerning av visdomstenner vil vi først ta et panorama røntgenbilde for å få oversikt og planlegge hvilken måte som vil være den beste og mest skånsomme måten å fjerne tannen. Deretter vil vi kunne gjennomføre enten trekking av tannen eller kirurgisk inngrep.

  Lokalbedøvelse vil for de fleste pasienter være tilstrekkelig når man trekker visdomstenner. For pasienter med tannlegeskrekk, kan vi tilby timer med beroligende midler. Våre tannleger gjør alt for at du skal føle deg trygg, og lytter til dine behov.

  Smerter og ubehag i visdomstenner

  Munnen gjennomgår en rekke forandringer i løpet av livet. De aller siste tennene som vokser frem er visdomstennene, og disse kommer for de fleste frem når man er mellom 17 og 22 år gammel.

  Om visdomstenner vokser frem vil de kunne være et fullverdig medlem av tannsettet, og bistå til tygging av mat. Det er ikke uvanlig å føle noe ubehag når visdomstennene vokser frem. Oppleves det derimot smertefullt, bør man kontakte tannlege for kontroll umiddelbart. 

  Visdomstenner kan føre til større problemer hvis det er for lite plass til dem i munnen, eller hvis de endrer retning mens de vokser frem. For eksempel kan de vokse frem på skrå eller direkte inn i nabotannen.

  Ofte er det ikke nok plass til dem og derfor skjer det at de ikke vokser fram i det hele tatt eller bare bryter delvis fram. Da er det ekstra viktig å rense godt rundt visdomstennene for å kunne forebygge at bakterier samles i tannkjøttslommene, som kan føre til infeksjon eller tannkjøttbetennelse. 

  Andre problemer man kan oppleve er at visdomstannen skader nabotannen ved å forårsake hull eller skader på roten til denne.

  Dersom det oppstår en betennelse, kan man bli hoven i kinnet og finne det vanskelig å svelge og gape. Opplever du slik hevelse er det viktig å oppsøke tannlege umiddelbart for kontroll.

  Som regel anbefales visdomstennene også trukket dersom man skal ha tannregulering i voksen alder.

  Trekking av visdomstenner

  Oppstår det smerter på grunn av en visdomstann eller flere, er det i de fleste tilfeller den beste løsningen å fjerne visdomstenner. Tannlegen vil undersøke tennene, og ta røntgenbilder for å sjekke tannens posisjon og rotanatomi – før det avgjøres om tannen bør trekkes. 

  Ut ifra røntgenbilder og generell undersøkelse kan tannlegen også vurdere om det er en enkel eller mer komplisert oppgave å fjerne tannen. Tannlegen vil deretter diskutere anbefalt behandlingsforløp med deg og avklare eventuell videre behandling.

  Smerter etter fjerning av visdomstann

  Etter at visdomstannen er fjernet kan det være gunstig med smertestillende tabletter for å redusere ubehag eller smerte etter at bedøvelsen har gått ut. Det er vanlig at det siver litt blod de første 24 timene etter inngrepet.

  Etter fjerning av en visdomstann:

  • Ikke spis, drikk, skyll munnen eller røyk/snus før to timer etter operasjonen.
  • Unngå tung fysisk aktivitet det første døgnet.
  • Det er vanlig at man blør litt 1- 2 dager etter inngrepet.
  • Unngå å pusse for hardt på området den første dagen.
  • Unngå varm mat og drikke første døgnet.
  • Det er vanlig at såret er ømt i ca. 2 uker etter operasjonen.
  • Opplever man stor hevelse, kraftige blødninger, feber eller andre komplikasjoner, anbefaler vi deg å ta kontakt med oss. 

  For å unngå infeksjoner eller sterke smerter er det viktig å ikke ta på eller rense såret. Ved infeksjon eller betennelse etter fjerning av en visdomstann, ta kontakt med tannlegen for å få renset såret eller utskrevet smertestillende.

  Priser

  Enkel trekking av visdomstann hos Dentalpark koster fra kr. 1590,-. Likevel finnes det også andre faktorer som kan påvirke prisen, hvis for eksempel kirurgisk fjerning av visdomstann er nødvendig.

  Egenandel på kirurgisk fjerning av visdomstann ligger for de fleste på mellom kr. 2.650,- til kr. 2.990,-. Er du student får du 15% rabatt på din behandling.

  Kontakt oss gjerne for en konsultasjon og vurdering av dine visdomstenner.

  Ta kontakt for undersøkelse av visdomstann

  Dentalpark Oslo starter alltid med en konsultasjon for å vurdere om tenner bør trekkes, eller om de kan forbli i kjeven. Denne vurderingen er en del av vår førstegangsundersøkelse og medfører ingen ekstra kostnader for deg som er pasient av oss.

  Ta kontakt i dag for en konsultasjon om dine visdomstenner. Dentalpark Oslo er her for å hjelpe deg med din tannhelse.

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top