Hull i tann? Slik hjelper vi deg!

Hva skjer når man får hull i tennene? De fleste av oss opplever å få hull i en tann minst én gang i løpet av livet. Det er faktisk verdens mest vanligste sykdom.
Tannlege som viser røntgen bilde
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hva skjer når man får hull i tennene?

  De fleste av oss opplever å få hull i en tann minst én gang i løpet av livet. Det er faktisk verdens mest vanligste sykdom. 

  Hull i tennene, også kalt karies, er en tilstand der tennene blir skadet av syre fra bakterier. Dersom man spiser for mye mat som består av mye sukker og karbohydrater, vil ikke bakteriene klare å håndtere disse karbohydratene, og dermed produsere syre, istedenfor energi. Denne syren vil bryte ned tennene, og vil over tid kunne lage hull i tennene. 

  Dersom du ikke oppdager hull i en tann tidlig nok, kan det føre til større tannskader. Du bør derfor være flink til å jevnlig dra og sjekke deg hos tannlegen. 

  Symptomer på hull i tann

  Karies utvikler seg gradvis, og kan være vanskelig å oppdage, spesielt i starten av forløpet. Små kariesangrep gir sjelden symptomer, men dersom det har gått lang tid, og det har utviklet seg til å bli større hull, kan det gi flere symptomer. Noen av symptomene kan være: 

  Dersom du opplever noen av disse symptomene, anbefaler vi deg at du tar en sjekk hos tannlegen.

  Forebyggende behandling av hull i tennene

  Forebygging av hull i tennene er viktig, og det er i hovedsak du selv som står for denne behandlingen. Her er noen av de viktigste tingene du bør gjøre for å unngå å få hull i en tann. 

  Vær flink med tannpuss

  God munnhygiene er viktig når det kommer til forebyggende behandling. Du bør derfor pusse tennene minst to ganger daglig, og også bruke tanntråd. 

  Bruk fluor

  Fluor styrker tennene, og hjelper derfor også mot syreangrep. Bruk gjerne både tannkrem og munnskyll som inneholder fluor. 

  Drikk mye vann

  Munntørrhet gir økt sjanse for å få hull i en tann. Husk derfor å drikke vann regelmessig gjennom dagen for å motvirke dette.

  Ha et sunt kosthold

  Som nevnt tidligere, vil mat med høyt innhold av sukker og karbohydrater øke sjansen for hull i tennene. Du bør derfor redusere inntaket av sukkerrik mat. 

  Gå til tannlegen jevnlig

  Vårt beste tips er å gå til tannlegen regelmessig. På denne måten kan du hindre at små hull utvikler seg til å bli større og mer alvorlige.

  Behandling av hull i tann hos Dentalpark

  Det finnes ulike behandlinger for hull i en tann. Behandlingen avhenger helt av hvor i sykdomsforløpet man er. Mest vanlig er at det har kommet en skade på den ytterste delen av tannen. 

  Dersom dette er tilfellet, kan man enkelt reparere området ved hjelp av tannfylling. Det vil si at man fyller hullet med en komposittfylling, som hindrer at hullet utvikler seg. En slik tannfylling er lite synlig, da fargen på fyllingen er svært lik tannens farge. 

  Om man har gått med hull i tannen over en lang periode, kan hullet utvikle seg til å bryte ned helt inn til nerven. Da må det utføres en rotfylling, for å forhindre vekst av bakterier og infeksjoner. Om hullet har forårsaket en stor skade, kan det være nødvendig å sette på en tannkrone. En tannkrone fungerer som erstatning for tapt eller ødelagt vev. 

  Behandling av hull i tann hos Dentalpark

  I verste fall, kan hullet i tannen være så stort at det har nådd helt inn til kjevebenet. Dette kan i mange tilfeller føre til å måtte trekke tannen. Etter tanntrekking kan man fint erstatte den manglende tannen med enten tannbro eller et tannimplantat. 

  Mistenker du at du har hull i en tann? Kom innom Dentalpark Oslo, og få en fullstendig sjekk! Vi finner de beste behandlingene for deg og dine tenner.

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top