Tannkrone – det du trenger å vite om tannkrone

En tannkrone er i utgangspunktet en liten “hette” du kan ha over en skadet tann. Den kan lages av en rekke materialer, inkludert metall eller porselen.
Dentalpark ansatt
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Alt du trenger å vite om det å få en tannkrone

  En tannkrone er i utgangspunktet en liten “hette” du kan ha over en skadet tann. Den kan lages av en rekke materialer, inkludert metall eller porselen. Å sette korne på tann, eller krone på rotfylt tann kan være et viktig virkemiddel for å beskytte tannen mot ytterlig skade.

  Du kan ha en tannkrone over en jeksel som sjelden vises, bortsett fra når du gjesper bredt, eller du kan ha tannkroner på fortennene dine som er spesielt designet for å matche dine andre tenner. Dermed vil det ikke være synlig at du har tannkrone ved første øyenkast, og spesielt ikke fra avstand. 

  Det er flere faktorer som er viktige å ta i betraktning når du velger en tannkrone, inkludert:

  • Tannkrone pris
  • Tannkrone styrke
  • Tannkrone varighet

  Et naturlig utseende som ikke forringer smilet ditt kan også være en prioritet for deg. Du kan snakke med en tannlege om de forskjellige alternativene, slik at tannlegen kan hjelpe deg med å finne ut hva som best passer dine behov.

  Hvem trenger en tannkrone?

  Hvis du har et stort hulrom som er for stort til fylling, kan det være på tide med en tannkrone. Vi har en detaljert beskrivelse av hvilke tilfeller som kan ha nytte av en tannkrone i vår behandlingsside om tannkrone.

  Hvor mye koster en krone hos tannlegen?

  Vi har skrevet om kostnadene ved tannkroner tidligere (pris ny krone tannlege), da vi skrev at gjennomsnittprisen ofte ligger et sted over 5000 kr. Så en sette på krone på tann pris skal man ikke le av, det blir fort ganske dyrt. Du kan også sjekke en mer generell prisliste for tannlegetjenester.

  Kostnadene kan også stige hvis tannlegen må utføre et mer omfattende forarbeid før han setter inn kronen. For eksempel kan du trenge en rotfylling eller et tannimplantat, som begge kan øke prisen.

  Snakk med tannlegen din om hvilke typer tannkroner som er tilgjengelige og passende for dine tannbehov slik at du kan vurdere de ulike prisene for å sette krone på tann.

  Dersom du ønsker deg en spesiell tannkrone (for eksempel en av gull) vil dette selvsagt kunne øke prisen ytterlige. Merk at selv om gulltenner er et vanlig syn i filmer, er det kanskje ikke det mest praktiske i virkeligheten.

  Tannkrone prosedyre

  Prosessen vil avhenge av om tannlegen din velger en prosedyre  på flere dager eller samme dag. En flerdagers prosedyre vil ofte involvere en midlertidig tannkrone.

  Midlertidig tannkrone

  En midlertidig krone er akkurat det det høres ut som. Det er en tannkrone som bare vil forbli i munnen din i en kort periode. Dette kan være nyttig i mange sammenhenger. Tannlegen din vil plassere den over tannen din med et lim som enkelt kan fjernes, så det vil ikke være så sterkt som på en permanent tannkrone.

  Dette gjøres ofte mens du venter på at en permanent tannkrone skal lages. Den permanente kronen vil bli plassert på tannen din ved en annen avtale dersom du trenger en permanent løsning. 

  Tradisjonell tannkrone

  Med en tradisjonell krone må du som oftest besøke tannlegekontoret to ganger. Tannlegen undersøker og forbereder tannen som trenger tannkronen. Dette kan innebære å ta røntgen av tannen. De kan også ta en form av tannen eller munnen din på forhånd.

  Tannlegen din vil file ned og fjerne en del av det ytre laget av tannen. Et Avtrykk vil bli gjort av den trimmede tannen og de omkringliggende tennene, enten med avtrykksmasse eller digitalt, dette vil brukes til å modellere tannkronen. Tannlegen kan deretter sette en midlertidig tannkrone over tannen din for å beskytte den om nødvendig.

  De sender inntrykket til et laboratorium som lager kronen. Dette trinnet tar som regel 1-2 uker. Når tannkronen er klar til å settes på tannen din kommer du tilbake for det andre besøket, slik at tannlegen din kan fullføre prosessen.

  Tannkrone samme dag

  Med en prosedyre samme dag kan du hoppe over behovet for en midlertidig tannkrone. Tannlegen tar digitale bilder av munnen din. Ved hjelp av den digitale skanningen fra bildene lager tannlegen kronen der på kontoret. Du må kanskje vente omtrent 1 til 2 timer til tannkronen er laget. Når tannkronen er klar, sementerer tannlegen den på plass. Hele prosessen tar omtrent 2 til 4 timer. Du kan til og med gå tilbake til jobben mens du venter, avhengig av din spesifikke situasjon. Ikke alle tannleger har teknologien til å lage kroner samme dag.

  Hos Dentalpark tilbyr vi kun tannkrone fremstilt hos lokal tanntekniker i Norge da vi ønsker å tilby arbeid av ypperste kvalitet til våre pasienter

  Snakk med tannlegen din

  Uansett hva du trenger er det ingenting som er bedre enn å rådføre deg med tannlegen din. De er eksperter og vet hvilke alternativer som vil passe best for din situasjon. Ved smerter eller problemer som krever rask behandling vil tannlegen kunne sette en midlertidig tannkrone ganske raskt, og deretter avtale hva som bør gjøres videre for å bedre din situasjon.

  Fler artikler innenfor samme tema

  Dentalpark ansatt som utfører behandling
  Tips fra tannlegen

  Delbetaling med SVEA Finans

  Dentalpark ansatt som utfører behandling
  Tips fra tannlegen

  Tannbehandling i narkose

  Utviklet av Creative, en del av Yes Group
  Scroll to Top