Tannbyll

Tannlegeutstyr
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hva er en tannbyll og hvorfor oppstår den?

  Tannbyller kan generelt deles inn i tre hovedkategorier:

  • Periapikal abscess – når tannbyllen oppstår ved roten av en tann. Dette er den vanligste typen tannbyll, som oppstår når nerven i en tann blir betent eller dør.  Dette kan skje på grunn av dype hull eller sprekker i tannen.

  • Periodontal abscess – når tannbyllen oppstår langs tannkjøttet. Denne typen tannbyll oppstår når bakterier samler seg i en lomme i tannkjøttet og er knyttet til avansert periodontitt, en tannkjøttsykdom som fører til tannløshet.

  • Pericoronal abscess – når tannbyllen oppstår under tannkjøttet som dekker en tann. Denne formen for tannbyll kan oppstå når en tann er på vei ut, men ikke har brutt helt frem. Matrester og bakterier kan da samle seg mellom tannen og tannkjøttet på grunn av vanskeligheter med å holde området rent. Denne typen tannbyll er ofte assosiert med visdomstenner.

  Hvordan forebygge tannbyll

  Den vanligste årsaken til at en tannbyll oppstår er dårlig tannpleie over tid. For å forebygge problemet i fremtiden, bør du følge disse retningslinjene:

  • Ha en god rutine for tannhygiene ved å pusse tennene morgen og kveld.

  • Bruk tanntråd eller mellomromsbørster for å rengjøre mellom tennene.

  • Besøk tannlegen jevnlig for kontroller og vedlikehold.

  • Få reparert hull og skadde tenner raskt for å forhindre spredning av karies.

  Hvordan vet man hvilken type tannbyll man har?

  Tannlegen vil undersøke tennene og ta røntgenbilder for å fastslå årsaken til tannbyllen. Røntgenbildene kan vise opprinnelsen til betennelsen og eventuell spredning til andre områder eller skade på nærliggende tenner eller ben.

  Hvordan behandle tannbyll?

  For å behandle en tannbyll må kilden til betennelsen fjernes. Dette kan gjøres på følgende måter:

  • Rotfylling og krone: Dette er vanlig behandling når tannbyllen oppstår ved tannroten. Tannlegen fjerner betent eller dødt vev fra tannroten, rengjør røttene, og fyller deretter tannen. Tannen forsegles deretter med en fylling eller krone for å gjenopprette form og funksjon.

  • Trekking av tann: Tannen bør kun trekkes hvis den er så skadet at den ikke kan repareres, eller hvis den er knekt under tannkjøttnivået eller gjennom roten, eller hvis det omkringliggende vevet ikke klarer å holde tannen på plass.

  Du kan forebygge tannbyll og betennelse i tennene ved å opprettholde god munnhygiene og få årlige kontroller hos tannlegen.

  Våre erfarne tannleger kan hjelpe deg med å utrede og behandle tannbyll. Ta kontakt med oss på telefon 22 60 80 70 eller bestill time online for å få hjelp med å behandle din tannbyll i dag.

  Hvis du mistenker at du har en tannbyll eller betennelse i munnen, anbefaler vi å kontakte vår tannlegevakt i Oslo for behandling.

   

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top