Bittskinne

Dentalpark ansatt som jobber

Bittskinne

Trenger du en bittskinne?

Kjenner du at du våkner etter en lang og god natts søvn, og likevel ikke føler deg uthvilt? Kanskje du har litt hodepine, eller spenning i kjeven eller nakken?

Slike symptomer, spesielt om morgenen, kan være tegn på at du gnisser tenner. Vi møter ofte pasienter som har vært hos lege, kiropraktor eller fysioterapeut uten å finne årsaken til smerter og muskelspenninger i disse områdene. Dette leder ofte til spenningshodepine. Ofte viser det seg at de gnisser tenner uten å være klar over det, og at de trenger en bittskinne.

Hvordan fungerer en bittskinne?

En bittskinne er en plastskinne som brukes til å lindre ulempene og

komplikasjonene som kan oppstå hvis du for eksempel gnisser tenner eller har et skjevt bitt. Spenningshodepine, smerte og ubehag i kjevene, samt øreplager, kan være komplikasjoner som et resultat av å gnisse tenner. Bittskinnen fungerer ved å avlaste tygge- og kjevemusklene, og minsker dermed trykket mellom tennene. Det forhindrer ikke gnissingen av tennene, men hindrer ytterligere slitasje på tennene og hjelper kjevemusklene å slappe av.

Hvem drar nytte av en bittskinne?

En bittskinne lindrer ulempene ved å gnisse tenner, bite tennene hardt sammen eller et skjevt bitt. Bittskinnen fjerner imidlertid ikke den underliggende årsaken.

Dette kan være psykologisk betinget, som for eksempel utslag av stress, angst, spenning eller at det har blitt en dårlig vane. Hvis ubehaget ditt skyldes et skjevt bitt, bør du vurdere om bittet ditt skal justeres med tannregulering. Bittskinnen er for deg som gnisser tenner på dag- eller nattestid, eller som biter tennene hardt sammen.

De fleste som bruker bittskinner, bruker dem om natten. Det er ofte om natten du gnisser tenner eller biter tennene hardt sammen uten å være klar over det. Dermed er det vanskelig å avverge. Det er ofte en sammenheng mellom at du gnisser tenner og biter tennene hardt sammen.

Bittskinner kan også brukes på dagtid. Noen mennesker velger å bruke bittskinnene for å avlaste kjevemusklene når de slapper av hjemme eller kjører bil.

Følgende symptomer kan være tegn på at du gnisser tenner:

  • Hodepine eller nakkespenning, spesielt om morgenen.
  • Smerter i kjevemuskler, ansikt eller ører.
  • Smerter over kinnbein, som kan forveksles med kjevebetennelse.
  • Slitasje på tennene.
  • Følelse av å ikke være uthvilt på morgenen.
  • Svimmelhet.
  • Susing i ørene.
  • En knekkelyd fra kjeveleddene.

Hvordan foregår en konsultasjon for bittskinner?

Ved den første konsultasjonen vil tannlegen vurdere om en behandling med bittskinne er den rette behandlingen for deg. Deretter tas røntgenbilder og avtrykk av tennene dine. Disse brukes til å lage din skreddersydde bittskinne. Når du mottar din bittskinne, skal du bruke den i de situasjonene der du vet at du har en tendens til å gnisse tenner. Det er oftest om natten, men det kan også være når du slapper av hjemme eller i bilen. Du blir innkalt til sjekk hos tannlegen omtrent 14 dager etter at du har mottatt bittskinnene. Under dette besøket undersøker tannlegen om bittskinnene sitter komfortabelt, eller om de må justeres ytterligere.

Kan jeg kjøpe en billig bittskinne på apoteket?

Du kan kjøpe billigere bittskinner, men vi anbefaler at du får en skinne som er tilpasset akkurat dine tenner. Hos Dentalpark vurderer vi tannsettet ditt ved første konsultasjon, slik at vi kan se om komplikasjonene dine skyldes at du gnisser tenner. Basert på den vurderingen, vil vi veilede deg om en bittskinne er den rette løsningen i ditt tilfelle.

Myk eller hard bittskinne?

Hos Dentalpark tilbyr vi bittskinner i både myk og hard plast. Imidlertid anbefaler vi som oftest den harde bittskinnen, da den er mer holdbar enn den myke. Hvis du gnisser tenner, er det vanligvis den harde bittskinnen vi anbefaler. Den myke bittskinnen brukes oftest hvis du har problemer med at du biter tennene hardt sammen. Imidlertid er det mange som både presser tennene hardt sammen og gnisser tenner samtidig, og for dem anbefaler vi den harde bittskinnen. Ved den første konsultasjonen hos oss, vurderer tannlegen hvilken type bittskinne som passer dine behov. Både den harde og myke bittskinnen er laget av tanninntrykket ditt, slik at den passer nøyaktig til tannposisjonen din. Den harde bittskinnen krever litt mer justering enn den myke, og det trengs derfor ofte en ekstra konsultasjon hos oss.

Hva skal jeg være oppmerksom på når jeg bruker bittskinner?

Når du bruker bittskinner, er det viktig at du tar ekstra hensyn til munnhygiene. Det er spesielt viktig at tennene er rene før du tar på deg skinnene. Det er også viktig at bittskinnen sitter komfortabelt. Det vil si at den ikke sitter løst, vipper, løsner om natten eller plager munnen. Kontakt tannlegen din hvis du føler at skinnen er ubehagelig og irriterende.

Hvordan vedlikeholder jeg min bittskinne?

Når du har mottatt bittskinnen, er det viktig å holde den ren for å forhindre at den akkumulerer bakterier. Skinnen skal skylles grundig med vann og børstes med en tannbørste for å fjerne alle bakterier. Dette bør gjøres hver gang du tar skinnen ut av munnen din, og før du legger den inn i munnen igjen. Når du ikke bruker den, er det viktig at den er ren og tørr. Hvis den er våt og fuktig, samler den raskt opp bakterier. Du bør alltid oppbevare bittskinnen i beholderen som følger med skinnen. Ikke rengjør bittskinnen med tannkrem, da tannkremen kan inneholde slipemidler. Slipemiddelet kan forårsake riper i skinnen der bakterier kan samle seg. Kokende vann skal ikke brukes til rengjøring, da det kan skade formen på bittskinnen.

author avatar
Keyvan Keshtkar
Scroll to Top