Tannbro

Tannbro – løsningen for deg?
Tannlegeutstyr
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Tannbro – Når du skal erstatte manglende tenner

  Det kan skje at uhellet er ute, og som følge av tannforhold, sykdom eller ulykke, at en tann ikke står til å redde. Dette kan medføre at man finner seg i en situasjon hvor en eller flere tenner går tapt. Mellomrommet som oppstår mellom tennene når en eller flere tenner må fjernes, kan påvirke tannstillingen og dermed også, estetikken og bittfunksjon. Slike tanntap kan håndteres på flere ulike måter. 

  Dentalpark Oslo tilbyr flere gode løsninger. For mange blir den riktige løsningen å sette inn en tannbro.

  Hva er en tannbro?

  Tannbro er et av de mest populære og mest brukte alternativene er å erstatte manglende tenner. Tannbroen er er en konstruksjon som består av to eller flere sammensatte tannkroner som festes på sideliggende tenner. Den har samme funksjon som en tannkrone og er ikke uttagbar.

  En tannbro benytter tennene på hver side av manglende/tapt tann, som forankring for en enkelt eller flere nye tenner. Estetisk vil en ferdig bro se naturlig ut og ha normal funksjon.

  Tannbroen vil fremstilles av en tanntekniker, og tennene som skal forankre broen må slipes til for at de skal kunne holde den nye tannbroen på plass. Tannbroer er som regel laget av porselen eller zirkonium, men det finnes også andre alternativer.

  Tannbro eller implantat?

  En tannbro kan festes på de nærliggende tennene når de har store fyllinger eller hull, og kan da beskytte dem fra å bli helt ødelagt. I de tilfellene når nabotennene er helt friske, anbefales det heller å velge tannimplantat som behandling for å erstatte de tennene som mangler. På denne måten behøver man heller ikke å slipe til friske nabotenner.

  En tannbro kan også ved andre tilfeller. et eksempel på dette er ved tannkjøttbetennelse for en eller flere tenner er løse (på denne måten blir de stabilisert), et annet eksempel er for å bevare tenner som har vært utsatt for mye slitasje grunnet tanngnissingda dette medfører at tennene blir kortere og bittet må bygges opp.

  Hva bør man velge: Tannbro eller tannimplantat?

  Fordeler ved å velge tannbro:

  Når man ønsker å erstatte en manglende eller ødelagt tann, vil en tannbro som oftest være den rimeligste løsningen. Dette er en fullgod behandling som gir tilbake et flott smil, men som med alle andre tenner og tannbehandlinger, vil denne også kreve tannpuss og regelmessig oppfølging.

  En tannbro er også en raskere løsning enn et tannimplantat. Ved å tilpasse tennene som skal benyttes til å holde tannbroen på plass, vil det ofte være snakk om maksimalt to uker for å ferdigstille en tannbro. Et tannimplantat vil derimot kreve en lengre restitusjonsperiode etter at titanskruene er innsatt – før en tannkrone (ferdig tann) kan påsettes. Ofte kan denne prosessen ta flere måneder.

  Ulempene med tannbro:

  Over tid vil det ofte kunne være behov for å rotfylle støttetennene dersom renhold og vedlikehold ikke er optimalt, eller der tennene allerede er utsatt for mye slitasje fra før. Et annet tilfelle kan være om en tannlege har satt tannkrone ikke har utført tilstrekkelig god rens og klargjøring før kronen ble limt på.

  I en overgangsperiode vil mange kunne oppleve økt sensitivitet i tennene som benyttes som støtte for tannbroen.

  Hvordan lager man en tannbro?

  Tannbro-behandlingen gjøres ofte gjennom 2-3 besøk. Det er helt smertefritt og utføres med lokalbedøvelse. Ved det første besøket forbereder tannlegen nabotennene slik at det blir klargjort for tannbroen.

  Problemer med en tannbro

  Hvis man får tannverk under broen og det blir nødvendig å utføre en rotfylling eller behandle hull i tannen, blir de fleste inngrepene gjort uten at tannbroen fjernes. Det er også mulig å bore gjennom selve tannbroen selv om den er ikke er en naturlig konstruksjon.

  Hvor lenge varer en tannbro?

  Det kan være flere forhold som påvirker hvor lenge en tannbro varer. Noen eksempler på dette kan være hvilke materialer tannkronen er laget av, samt selve området som skal behandles. I gjennomsnitt varer den som regel ti år eller lenger.

  En tannbro kan holde i mange år ved god munnhygiene og jevnlig oppfølging og kontroll hos tannlegen. Hvis man ikke tar godt vare på tannbroen, kan man få hull på rotoverflaten, eller det kan oppstå andre problemer som for eksempel tannkjøttbetennelse. Våre tannleger vil hjelpe deg med hvordan du kan holde din tannbro ren for å opprettholde god tann- og munnhelse, samt forhindre at problemer oppstår.

  Pris på tannbro

  Prisen på en tannbro hos oss koster fra kr. 5500,- per ledd (inkludert kostnad for tanntekniker). Prisen avhenger av hvor mange tannkroner (ledd) som broen skal bestå av, hvilke materialer man bruker eller om man også trenger øvrig behandling i forkant av tannbroen. 

  Kontakt oss for konsultasjon og kostnadsoverslag!

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top