Karies

Karies - Hull i tennene
Tannlegeutstyr
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hull i tennene

  Har du oppdaget hull i en tann? Karies, bedre kjent som hull i tann, er en av de vanligste tannlidelsene som oppstår i løpet av livet. Denne tilstanden utvikles når bakterier i munnhulen produserer organiske syrer, ofte som et resultat av hyppig inntak av søtsaker og syreholdige drikker. Kontinuerlige syreangrep kan gradvis føre til utvikling av karies over tid.

  Hvordan oppstår hull i tennene?

  Når vi spiser, fester matrester seg til tennene. Bakteriene i munnen bryter ned karbohydrater og sukker i maten og drikken vi inntar. Ved overdrevent inntak av disse stoffene, kan ikke kroppens naturlige bakterier håndtere mengden sukker. I stedet for å omdanne sukkeret til energi, produserer de syrer som over tid bryter ned tannens emalje. Dette fører til dannelse av hull i tannen. Ubehandlet karies kan resultere i alvorlige tannskader, og i ekstreme tilfeller kan tannen måtte trekkes for å forhindre infeksjoner i kjevebenet.

  Noen årsaker til hvorfor karies oppstår:

  • Hyppig inntak av syre- og sukkerholdig mat

  • Dårlig munnhygiene

  • Gamle tannfyllinger

  • Munntørrhet

  Behandling av hull i tenner

  Behandlingen av karies avhenger av stadiet sykdommen er i. Ved overfladisk skade eller begrenset kariesangrep kan de påvirkede områdene enkelt repareres med en fylling. Komposittfyllinger brukes vanligvis, da de har en naturlig farge som ligner tannens. Ved dypere skader som når inn til nerven, kan rotfylling være nødvendig. I tilfeller med omfattende skade kan en tannkrone være påkrevd for å styrke den gjenværende tannstrukturen.

  Hvordan forebygge hull i tenner

  For å redusere risikoen for karies, er det flere tiltak du kan ta:

  • Oppretthold god munnhygiene ved å pusse tennene minst to ganger daglig med fluortannkrem og bruke tanntråd eller mellomromsbørster.

  • Bruk munnskyllevann med fluor for å styrke tannemaljen.

  • Drikk vann jevnlig for å motvirke munntørrhet, som er en kjent risikofaktor for karies.

  • Reduser inntaket av sukkerholdig mat og drikke.

  • Besøk tannlegen regelmessig for undersøkelser og forebyggende behandlinger.

  Ta kontakt med oss i dag!

  Har du mistanke om karies eller ønsker å unngå hull i tennene? Ta kontakt med oss for en undersøkelse. Våre erfarne tannleger vil utføre en grundig sjekk av tennene dine og gi deg råd og eventuelle behandlinger du trenger. Ikke vent med å ta vare på tannhelsen din

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top