Tannkjøttbetennelse

Dentalpark, tannlege oslo sentrum, ansatt som utfører behandling
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Tannkjøttbetennelse (Gingivitt)

  Betennelse i tannkjøttet er en sykdom som kan ramme alle. Tilstanden oppstår når dannelse av plakk hoper seg opp mellom tennene og langs tannkjøttet. 


  Tannkjøttbetennelse kan enkelt forebygges med god munnhygiene. Dersom du går med ubehandlet tannkjøttbetennelse over lengre tid, kan det utvikle seg til en kronisk betennelsestilstand (
  periodontitt). 

  Bestill en konsultasjon hos våre profesjonelle og hyggelige tannleger i dag!

  Betennelse i tannkjøttet

  Tannkjøttbetennelse kan ramme alle, men risikoen for å utvikle det kan enkelt reduseres ved å opprettholde god munnhygiene. 

  Noen faktorer øker risikoen for å utvikle tannkjøttbetennelse, blant annet alder, røyking, stress, bruk av enkelte medisiner samt sykdommer som diabetes. Dersom du går med ubehandlet tannkjøttbetennelse over lengre tid, kan det utvikle seg til en kronisk betennelsestilstand kjent som periodontitt. 

  Behov for tannlegevakt? Ring oss på 22608070 for akutt time på dagen, eller bestill time på nett.

  Gode råd for å forebygge tannkjøttbetennelse

  Betennelse kan oppstå som følge av arvelig sykdom eller graviditet, og for disse risikogruppene er det viktig å være ekstra nøye med munnhygienen. 

  Det viktigste du kan gjøre selv er:

  • Gå til tannlegen for regelmessig kontroll.
  • Puss tennene minst to ganger om dagen.
  • Fjern bakteriebelegg med tanntråd en gang om dagen.
  • Bruk munnskyll som forebygger plakk.
  • Reduser røyking eller snusing – prøv å slutte helt.
  • Reduser stressnivået.
  • Vær fysisk aktiv.
  • Ha sunt kosthold.

  Dentalpark garanterer gode priser og prima service!

  Ulike former for tannkjøttbetennelse

  Det finnes noen ulike former for tannkjøttbetennelse. Opplever du rødhet, irritasjon, blødning eller hevelse på tannkjøttet? Bestill time hos Dentalpark i dag, så blir du undersøkt av dyktige og hyggelige tannleger.

  De ulike formene for tannkjøttbetennelse er:

  Gingivitt

  Gingivitt er den enkleste formen for tannkjøttbetennelse. Den viser seg ofte som rødt eller hovent tannkjøtt, og blør raskt ved tannkjøtt eller berøring. 

  Gingivitt oppstår først og fremst når belegg på tennene har hopet seg opp over tid. Dersom bakteriebelegg får ligge urørt på tennene over tid, vil det etterhvert forkalkes til det vi kaller tannstein. Behandlingen av gingivitt går ut på å fjerne plakk og tannstein.

  Periodontitt

  Kronisk betennelsestilstand påvirker tannens festeapparat. Skaden som har oppstått kan ikke reverseres, men utviklingen kan stoppes. Dersom utviklingen ikke stoppes oppstår tannløsning – tennene løsner. 

  Periimplantitt

  Denne formen for tannkjøttbetennelse oppstår rundt tannimplantater. 

  Gode råd for å forebygge tannkjøttbetennelse

  Betennelse kan oppstå som følge av arvelig sykdom eller graviditet, og for disse risikogruppene er det viktig å være ekstra nøye med munnhygienen. 

  Det viktigste du kan gjøre selv er:

  • Gå til tannlegen for regelmessig kontroll.
  • Puss tennene minst to ganger om dagen.
  • Fjern bakteriebelegg med tanntråd en gang om dagen.
  • Bruk munnskyll som forebygger plakk.
  • Reduser røyking eller snusing – prøv å slutte helt.
  • Reduser stressnivået.
  • Vær fysisk aktiv.
  • Ha sunt kosthold.

  Dentalpark garanterer gode priser og prima service!

  Symptomer og tegn på betent tannkjøtt

  En av de viktigste årsakene til at man skal gå regelmessig til tannlegen, er for å oppdage begynnende tilstander og skader i tenner og tannkjøtt. Symptomene på tannkjøttbetennelse er for eksempel vanskelig å oppdage fordi de ikke alltid er like åpenbare. Dersom betennelsen går ubehandlet over lang tid, kan det føre til irreversible skader.

  De vanligste symptomene

  For å forebygge irreversible skader er det viktig å avdekke sykdommen så tidlig som mulig. Tannkjøttbetennelse viser seg som regel med et eller flere av følgende symptomer:

  • Blødning i tannkjøttet ved tannrens
  • Mye tannstein
  • Hevelse eller rødhet i tannkjøttet
  • Tilbaketrukket tannkjøtt
  • Smerter i tannkjøttet
  • Dårlig ånde og/eller vond smak i munnen

  Din tannlege eller tannpleier hjelper deg

  Dersom sykdommen får gå ubehandlet, kan det føre til tilbaketrekning av tannkjøtt og tannløsning. Dette stadiet kalles periodontitt, og er en alvorlig sykdom som kan føre til tap av både tenner og bensubstans. Disse skadene er irreversible.

  Hos Dentalpark i Majorstuen kan vi enkelt avdekke om du har tannkjøttbetennelse. Bestill time hos våre dyktige og hyggelige fagfolk i dag.

  Slik behandles tannkjøttbetennelse

  Gingivitt er enkelt å behandle, og forsvinner etter et par dager med riktig oppfølging. Når bakteriebelegget fjernes fra tennene, blir tannkjøttet sunt og friskner til igjen.

  Tannlegen kan enkelt avdekke betennelse

  For å stille den riktige diagnosen, gjør tannlegen en grundig undersøkelse av munnen. I tillegg blir det tatt røntgenbilder. 

  Slik foregår behandlingen

  Selve behandlingen starter hos tannlegen. Betennelsen stanses ved å fjerne belegg og tannstein som har hopet seg opp, og forhindre dannelse av nytt bakteriebelegg gjennom grundig rengjøring. Deretter opprettholder pasienten god munnhygiene hjemme.

  Hvordan kan jeg bli kvitt tannkjøttbetennelse?

  Etter at diagnosen er stilt vil tannlegen utarbeide en behandlingsplan avhengig av hvilket stadium sykdommen er i (gingivitt eller periodontitt). 

  Behandling av gingivitt

  Dersom det kun er en liten betennelse i et begynnende stadium (gingivitt), kan betennelsen stanses ved å fjerne bakteriebelegg og tannstein. Tannlegen rengjør også eventuelle tannkjøttlommer for å hjelpe tannkjøttet med å bli friskt igjen.

  Behandling av periodontitt og tannløsning

  Har det derimot utviklet seg en kronisk betennelsestilstand med tannløsning, er det mulig å erstatte tennene som har gått tapt. 

  Tannlegen vurderer hva som er det beste alternativet for deg. For å gjenopprette funksjonalitet og estetikk kan tennene enten erstattes med:

  Din tannlege eller tannpleier hos Dentalpark

  Hos Dentalpark møter du hyggelige fagfolk som benytter topp moderne utstyr og teknikker. Målet vårt er å gjøre hele behandlingen så enkel, behagelig og smertefri som mulig, og samtidig finne den beste løsningen på problemet. 

  Etter besøket ditt hos oss får du en detaljert plan over hva du må gjøre for å forhindre at tannkjøttbetennelsen gjenoppstår i fremtiden. Med gode hygienevaner er det enkelt å forebygge tannkjøttbetennelse hjemme.

  Velkommen til et hyggelig besøk hos Dentalpark!

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top