3 symptomer på tannsykdommer du bør ta på alvor

Sår eller smerter i munnen føles ofte ut som et kjempeproblem, og det er ikke alltid like enkelt å vite om dette faktisk er tegn på tannsykdommer. Vi går gjennom noen av de vanligste symptomene på tannproblemer, og hva du kan gjøre selv eller ved hjelp av tannlegen for å gjøre situasjonen bedre.
Mann som smiler
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Verkende Tannpine

  Har du en tann som stadig gjør vondt? Føler du en bankende eller pulserende smerte i tannen? Slike tilfeller av tannpine er ofte tegn på et kariesangrep som har forårsaket hull i tannen eller en betent tann-nerve. 

  Ved undersøkelse hos Dentalpark finner vi raskt årsaken til tannpinen og behandle den deretter.  Hvis du har lagt merke til noen av de følgende symptomene, bør du kontakte tannlegevakten for å bestille time med en gang:

  • Pulserende og konstant tannpine
  • Smerter når du tygger
  • Smerter fra påført trykk på tennene
  • Hevelse rundt tennene
  • Hovent tannkjøtt

  Hvordan behandles tannpine?

  Behandlingen av tannpine vil variere avhengig av alvorlighetsgraden. Et enkelt hull i tannen kan fort behandles med en standard tannfylling, mens en infisert tann vil kreve rotfylling. En rask behandling gjør at man forhindrer skaden å forverre seg, noe som også er kostnadsbesparende.

  Blødninger i Tannkjøttet

  Det finnes mange årsaker som kan føre til blødende tannkjøtt, den vanligste er plakk og belegg som irriterer tannkjøttet og lager en betennelse (gingivitt). Tannstein utvikles av et bakterielegg som legger seg på tennene som plakk og forkalker seg  over tid. 

  Dette belegget blir til en slags sten som blir liggende bak tennene, spesielt på baksiden av de nederste hvor det ofte er vanskelig å komme til med tannbørsten. Lar du det gå lang nok tid uten behandling vil det kunne oppstå tannsykdommer som betennelse og blødninger i tannkjøttet

  Hvordan behandles tannstein?

  Man kan gjøre mye selv for å forebygge tannstein ved å pusse tennene to ganger om dagen og passe ekstra godt på å komme godt til rundt alle tennene. Det er en fordel å bruke fluortabletter og tanntråd, og benytt gjerne elektrisk tannbørste.

  Selv de som er kjempeflinke til å pusse tennene opplever tannstein, og derfor er det viktig å ikke utsette den årlige tannlegeundersøkelsen. Når du bestiller tannsjekk hos Dentalpark foretar vi en komplett undersøkelse av tennene dine og sørger for å fjerne belegg og tannstein slik at ikke mer alvorlige tannsykdommer får utvikle seg.

  Ising i Tennene

  Ising i tennene oppleves ofte som smerter ved temperaturforskjeller og kontakt med varm, kald eller syrlig mat- og drikkevarer. Mange har opplevd ising når man spiser iskrem til kaffen, mens andre kjenner ising bare ved å puste inn kald luft. 

  Hvordan behandles ising i tennene?

  Ising i tennene kan ofte behandles ved at tannlegen pensler et lag med fluor på de utsatte tennene, men det kan også være et symptom på at en eller flere tannsykdommer er under utvikling.  Dersom isingen f.eks. skyldes skade på selve tannroten, vil tannlegen ofte anbefale en fylling for å dekke det blottlagte området. Derfor lønner det seg å alltid få tennene undersøkt slik at tannlegen kan diagnostisere eventuelle skader og anbefale videre behandling.

  Har du mistanke om at du kan ha tannsykdommer? Ikke nøl med å kontakte Dentalpark for en komplett undersøkelse. Vi sørger for personlig oppfølging og en skreddersydd behandlingsplan dersom det er behov for videre behandling.

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top